Besøk ditt knuseverk i Vannylven

17 mars 2021
admin

Et knuseverk er et ganske spennende syn – særlig hvis man ikke har sett det før. Jeg vokste opp på landet i nærheten av en knuseverk og som barn var det noe av det mest utrolige jeg hadde sett. Så mye steins samlet på et sted var liksom en ting, men en helt annen ting var å se hvor i fjellet den hadde blitt hentet ut. Hvis du bare kan kjøre forbi et knuseverk i Vannylven for eksempel vil jeg absolutt anbefale det. 

Det å se hvor materialene våre kommer fra kan være en ganske mektig opplevelse. For litt på samme måte som at de aller fleste av oss ikke tenker på hvor maten vi spiser kommer fra, så tenker like få på hvor materialene vi bruker til å bygge hus og veier kommer fra.

Svaret på begge spørsmål er at det kommer fra naturen og det er det litt viktig at vi faktisk ikke glemmer. Det er derfor ting som et knuseverk i Vannylven kan være interessant ikke bare når man skal kjøpe stein eller betong fordi man skal bygge noe eller lage vei, men for å få følelsen av hvor nærme naturen vi faktisk er i hverdagen vår – selv om det på ingen måte virker sånn.

Utrolig mange varianter av sten

En av de tingen man kan se når man besøker eller skal kjøpe materialer fra et knuseverk i Vannylven for eksempel er hvor mange typer materialer man kan produsere fra de samme rå-materialene som man tar ut av fjellet. Pukk, singel og sand er bare noen av typene sten man kan produsere på et knuseverk.

Egentlig er det ganske fint å tenke på at veiene vi kjører på, sanden barna våre leker i og steinene i innkjørselen vår ikke bare er der og er en del av livet vårt, men at de kommer fra naturen.

Flere nyheter