Tips til å komme over tannlegeskrekken

22 desember 2022
Johanne Larsen

editorial

Det er mange som ikke kommer seg til tannlegen så ofte som de kanskje bør, fordi de har tannlegeskrekk. Tannlegeskrekken kan komme av mange ting, men det er viktig å ta grep, så man ikke kommer seg for sent til tannlegen og sitter igjen med smertefulle inngrep og dyre regninger. Det skal vi se litt nærmere på her. 

Identifiser hva tannlegeskrekken handler om

Det er først og fremst en god ide at man identifiserer hva tannlegeskrekken går ut på. Den er nemlig ikke nødvendigvis helt lik for alle. For noen handler tannlegeskrekken om at de er redde for selve tannlegebesøket, for instrumentene og for at det skal foretas et inngrep som potensielt gjør vondt. For andre handler det faktisk om penger. At de er redde for dyre og smertefulle tannlegebesøk, og derfor blir det utsatt flere ganger. Det kan dog føre til nettopp dyre og smertefulle tannlegebesøk, fordi man venter for lenge og dermed oppstår problemer som utvikler seg over tid. Å løse tannlegeskrekken kan derfor være en god ide for å unngå dette scenarioet. 

tannlege otta

Finn en tannlege du er trygg på

Det er naturligvis også uhyre viktig at du finner en tannlege du er trygg på. Det kan være mange grunner til å velge en tannlege, for eksempel å finne en tannlege i nærheten, som en tannlege i Otta, eller der hvor du bor, men trygghetsfaktoren er også viktig. Det gjelder kanskje spesielt hvis du har tannlegeskrekk og har noen ekstra behov som skal imøtegås for å gjøre det til en god opplevelse. Det kan for eksempel være du føler du trenger litt mer tid til å få ting forklart, at det er ekstra mye fokus på smertelindring eller andre faktorer som gjør at du føler deg mer trygg. Å finne en tannlege som har forståelse for tannlegeskrekken, kan nemlig være en stor hjelp i seg selv.

Flere nyheter