Pukk eller grus for ditt hageprosjekt

01 november 2021
Maria Laugesen

editorial

Hvordan kan du bruke pukk, singel og grus i hagen din på en både smart og flott måte? Og hvilken stein er egentlig den riktige løsningen for akkurat dine behov? Det kan du bli mye klokere på her.

Dekorativ bruk av stein i hagen

Stein i alle størrelser kan være utrolig flotte å bruke i hagen. De gir deg nemlig en super muligheten for å dele hagen inn i forskjellige områder eller seksjoner, og skaper samtidig muligheten for å bygge opp terreng. Det gir deg en mer levende og allsidig hage, og er spesielt bra for de litt større hager som ellers kan virke litt tomme og kjedelige.

Du kan blant annet bruke større stein til oppbygging av terreng, bålplasser osv., mens mindre stein er flotte å bruke i blomsterbedet, rundt trær, til å lage stisystemer eller noe helt annet. Spesielt med de små stein som pukk, grus og singel kan du bli veldig kreativ, og her er det nesten bare fantasien som setter grensen.

Velg riktig stein for din hage

Noen av de mest populære stein å velge til hagen er singel og pukk. Egentlig er begge deler knust bergmateriale som er i størrelsen 4-80 mm. Forskjellen er at singel er naturlig knust og finnes f.eks. ved isbreer, elver og lignende. Pukk består oftest bare av en eller få bergarter, og de deles inn i forskjellige fraksjoner, altså størrelser, og kvaliteter.

De egner seg blant annet veldig godt til gårdplasser og hager med gode drenerende egenskaper og et veldig flott utseende.

Grus kan med fordel brukes til stier og grusveier. Dette er mye finere enn singel og pukk, og her er størrelsen gjerne 0-34 mm. Dette gir en mer jevn overflate som selvfølgelig er en fordel hvis du skal bruke området til å kjøre eller gå på i hverdagen.

Flere nyheter